Η άκρα αριστερά, το παλαιστινιακό ζήτημα και η Χαμάς

печать
18 Νοεμβρίου 2023

Lutte de Classe n°236 - Δεκεμβρίου 2023-Ιανουαρίου 2024

Ο πόλεμος που ξανάρχισε στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και των Παλαιστινίων οδήγησε την άκρα αριστερά να πάρει θέση. Οι πολιτικές που υπερασπίζονται δύο οργανώσεις, το NPA των Philippe Poutou και Olivier Besancenot (που εκδίδει το 'Anticapitaliste) -1- και η Révolution permanente (RP Διαρκής Επανάσταση), εκπρόσωπος της οποίας είναι ο Anasse Kazib, αξίζει να εξεταστούν.

Στις 7 Οκτωβρίου, το NPA ξεκίνησε με την έκδοση μιας ανακοίνωσης που χαιρετίζει το γεγονός ότι "η επίθεση" ήταν "από τη μεριά της αντίστασης": "Το NPA υπενθυμίζει την στήριξή του προς τους Παλαιστίνιους και τα μέσα αγώνα που έχουν επιλέξει για να αντισταθούν. " -1i- Αναμφίβολα όντας σε αμηχανία από το γεγονός ότι αυτά τα "μέσα αγώνα" περιλάμβαναν τη σφαγή εκατοντάδων Ισραηλινών αμάχων και Ταϊλανδών εργατών γης, το NPA διαφοροποίησε τη θέση του δύο ημέρες αργότερα διευκρινίζοντας ότι "το πολιτικό και ιδεολογικό σχέδιο, η στρατηγική και τα μέσα αγώνα της Χαμάς" δεν το βρίσκουν σύμφωνο, εκφράζοντας τη λύπη του για "όλα τα θύματα αμάχων" και καταγγέλλοντας "όλα τα εγκλήματα πολέμου " -2-.

Αλλά σε καμία περίπτωση το NPA δεν ασκεί κριτική στην ταξική, αστική φύση της Χαμάς ή στην εθνικιστική και αντιδραστική πολιτική της. Και εδώ και ενάμιση μήνα, εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Χαμάς, που θεωρείται η ηγεσία του παλαιστινιακού λαού, χωρίς να της αντιπαραθέτει μια ταξική πολιτική.

Πρέπει να πούμε ότι το NPA δεν μιλάει πλέον πολύ για εργατική επανάσταση και κομμουνισμό. Σε διεθνές επίπεδο, η "αλληλεγγύη" με τους καταπιεσμένους λαούς γενικά και, ειδικότερα, με εκείνους που φιλοδοξουν να γίνουν οι ηγέτες τους, είναι το Ευαγγέλιο του. Δεν θα επανέλθουμε στο γεγονός ότι αυτή η υποστήριξη χωρίς ταξικό κριτήριο το οδήγησε, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, να υποστηρίξει το νατοϊκό στρατόπεδο του Μπάιντεν και του Μακρόν ενάντια στη Ρωσία του Πούτιν. Στη Γαλλία, η πολιτική του στάση δεν διαφέρει πλέον πολύ από εκείνη της La France insoumise, στην οποία έχει προτείνει κοινή καμπάνια στις ευρωεκλογές του 2024. Αυτό το διάβημα αποτελεί συνέχεια των εκλογικών συμφωνιών που επισφραγίστηκαν με το κόμμα του Mélenchon το 2020 και το 2021, και επιχειρήθηκε επίσης ανεπιτυχώς το 2022 - 3.

Η RP, από την άλλη πλευρά, αυτοαποκαλείται τροτσκιστική και επαναστατική. Η ομάδα αυτή, η οποία προέκυψε από το ρεύμα του Μορενο, σχηματίστηκε το 2021, όταν αποσχίστηκε από το NPA, το οποίο επέκρινε για την προσέγγιση του με την παραδιοσακή αριστερά. Όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα, στην πραγματικότητα υπερασπίζει μια παρόμοια πολιτική υποστήριξης των εθνικιστικών οργανώσεων. Όπως και το NPA, κατηγορεί τη Χαμάς για τα "θύματα αμάχων" της 7ης Οκτωβρίου, μια κριτική που θα μπορούσε σίγουρα να ασκηθεί στην εξουσία των Μπολσεβίκων στην εποχή τους. Περιγράφει τη Χαμάς ως "φιλοκαπιταλιστική και θρησκευτική οργάνωση" και εξηγεί ακόμη ότι το πρόγραμμά της για ένα ισλαμικό κράτος είναι "αντιδραστικό ". - 4.

Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να υποστηρίζει τη Χαμάς, με το πρόσχημα της υποστήριξης της "παλαιστινιακής αντίστασης" ή της "αντίστασης του παλαιστινιακού στρατοπέδου". Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η ΡΠ αποφεύγει να επικρίνει τη Χαμάς και υψώνει την εθνική σημαία της Παλαιστίνης. Σε πρόσφατο άρθρο της, επέκρινε τη Lutte ouvrière ότι "απομακρύνεται από τις αρχές της στοιχειώδους αλληλεγγύης με τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες "- 5. Αυτό χρήζει απάντησης.

Οι κομμουνιστές και το εθνικό ζήτημα

Σε μια ιμπεριαλιστική χώρα όπως η Γαλλία, οι επαναστάτες έχουν ασφαλώς καθήκον να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα των μεγάλων δυνάμεων, στην προκειμένη περίπτωση στον παλαιστινιακό λαό. Σε αντίθεση με όσα γράφει η RP, η Lutte ouvrière δεν είναι ουδέτερη και δεν κρατάει ίσες αποστάσεις από τους δυο ή « αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο το παλαιστινιακό εθνικό κίνημα και το κράτος του Ισραήλ". Δεν έχουμε σταματήσει να καταγγέλλουμε την πολιτική των Ισραηλινών ηγετών εις βάρος των βασικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, καθώς και την κρατική τρομοκρατία τους, η βία της οποίας ασκείται σε εντελώς διαφορετική κλίμακα από εκείνη της Χαμάς, με τις ευλογίες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι η βάση μιας μαρξιστικής πολιτικής. Ακόμη και αν κάθε κατάσταση είναι ιδιαίτερη, το ζήτημα των εθνικών αγώνων και του εθνικισμού δεν είναι καινούργιο για το κομμουνιστικό κίνημα. Στην κριτική της για την πολιτική μας, η ΡΠ επικαλείται τους Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν και Τρότσκι. Οι τελευταίοι δεν είναι πλέον εδώ για να αποφασίσουν, αλλά άφησαν πλούσια βιβλιογραφία για το ζήτημα, ιδιαίτερα ο Λένιν και ο Τρότσκι, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι τόσο με την ιμπεριαλιστική κυριαρχία όσο και με πολυάριθμα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα.

Στο πλαίσιο της Δεύτερης Διεθνούς, ο Λένιν υποστήριξε τα δικαιώματα των Πολωνών και των Εβραίων που ήταν θύματα καταπίεσης στην τσαρική Ρωσία. Αντιτάχθηκε όμως στους Πολωνούς αστούς εθνικιστές και στο Bund, το οποίο ήθελε να οργανώσει μόνο Εβραίους εργάτες. Στα μάτια του, η αναγνώριση του δικαιώματος του πολωνικού έθνους, του εβραϊκού ή οποιουδήποτε άλλου, στην αυτοδιάθεση ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αγώνα ενάντια στους εθνικιστές που ισχυρίζονταν ότι τα εκπροσωπούσαν. - 6.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Λένιν κατήγγειλαν τη συνθηκολόγηση του SFIO, του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Αγγλικού Εργατικού Κομμάτος, οι οποίοι υπερασπίζονταν τους αντίστοιχους ιμπεριαλισμούς τους στον αγώνα για τη διατήρηση ή την επέκταση του μεριδίου τους στην αποικιακή λεηλασία. Ο μαρξισμός αυτών των επαναστατικών ηγετών ήταν ξεκάθαρος. Η ΡΠ επισημαίνει ότι, στο Σοσιαλισμός και Πόλεμος (1915), ο Λένιν υποστήριζε τη νίκη του Μαρόκου επί της Γαλλίας, της Ινδίας επί της Αγγλίας, της Περσίας ή της Κίνας επί της Ρωσίας. Αλλά ο Λένιν υπερασπιζόταν επίσης την ταξική πάλη του προλεταριάτου στις αποικιοκρατούμενες ή ημιαποικιοκρατούμενες χώρες ενάντια στις τοπικές άρχουσες τάξεις τους και τους εκπροσώπους τους, τους σουλτάνους, τους πολέμαρχους και τους μαχαραγιάδες.

Κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης, η νεαρή σοβιετική κυβέρνηση αναγνώρισε το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση. Ήθελε όμως να τους ομοσπονδιοποιήσει, στο πλαίσιο ενός επαναστατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας, και αγωνίστηκε αμείλικτα για την προλεταριακή εξουσία ενάντια στους αστούς εθνικιστές, είτε αυτοί ήταν Ουκρανοί, Πολωνοί ή Γεωργιανοί.

Στο δεύτερο συνέδριό της το 1920, η Κομμουνιστική Διεθνής συζήτησε εθνικά και αποικιακά ζητήματα. Το πρόγραμμά της περιελάμβανε τον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού. Όμως πρόσθεσε:

"Υπάρχουν δύο κινήματα στις καταπιεσμένες χώρες, τα οποία κάθε μέρα διαχωρίζονται όλο και περισσότερο: το πρώτο είναι το αστικοδημοκρατικό-εθνικιστικό κίνημα, το οποίο έχει πρόγραμμα πολιτικής ανεξαρτησίας και αστικής τάξης- το άλλο είναι το κίνημα των αμαθών και φτωχών αγροτών και εργατών για τη χειραφέτησή τους από κάθε είδους εκμετάλλευση.

Το πρώτο προσπαθεί να καθοδηγήσει το δεύτερο και συχνά τα καταφέρνει σε κάποιο βαθμό. Όμως η Κομμουνιστική Διεθνής και τα κόμματα που τη στηρίζουν πρέπει να καταπολεμήσουν αυτή την τάση και να προσπαθήσουν να αναπτύξουν ανεξάρτητα ταξικά αισθήματα στις εργατικές μάζες των αποικιών.

Ένα από τα μεγαλύτερα καθήκοντα για το σκοπό αυτό είναι ο σχηματισμός κομμουνιστικών κομμάτων που να οργανώνουν τους εργάτες και τους αγρότες και να τους οδηγούν στην επανάσταση και την εγκαθίδρυση της Σοβιετικής Δημοκρατίας". (Θέσεις και προσθήκες για τα εθνικά και αποικιακά ζητήματα, Συμπληρωματική θέση - 7.

Οι ίδιες θέσεις τόνιζαν την ανάγκη καταπολέμησης "της αντιδραστικής και μεσαιωνικής επιρροής του κλήρου", του "πανισλαμισμού, του πανασιατισμού και άλλων παρόμοιων κινημάτων". Η Κομμουνιστική Διεθνής", πρόσθεσε το κείμενο αυτό που έγραψε ο Λένιν, "πρέπει να στηρίξει τα επαναστατικά κινήματα στις αποικίες και τις καθυστερημένες χώρες μόνο υπό τον όρο ότι τα στοιχεία των πιο αγνών κομμουνιστικών κομμάτων - και κομμουνιστών στην πραγματικότητα - θα ομαδοποιηθούν και θα διδαχθούν τα ιδιαίτερα καθήκοντά τους, δηλαδή την αποστολή τους να καταπολεμήσουν το αστικό και δημοκρατικό κίνημα" (Θέση 11). Όπου ήταν σε θέση να το κάνουν, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Παλαιστίνης, οι κομμουνιστές δημιούργησαν κομμουνιστικά κόμματα ανεξάρτητα από τα αστικά εθνικιστικά κινήματα.

Κατά τη διάρκεια της κινεζικής επανάστασης (1925-1927), όταν ο Λένιν είχε πεθάνει και ο Τρότσκι είχε παραμεριστεί από την ηγεσία της Διεθνούς, ο Στάλιν, ο Ζηνόβιεφ και ο Μπουχάριν ζήτησαν από το νεαρό Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να υποστηρίξει το εθνικιστικό κόμμα Κουομιντάνγκ και μάλιστα να συγχωνευθεί με αυτό. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό : το Κουομιντάνγκ του Τσιανγκ Κάι Σεκ κατέλαβε την εξουσία, έσφαξε τους προλετάριους και εξόντωσε τους κομμουνιστές αγωνιστές που το είχαν υποστηρίξει, πριν ασκήσει μια άγρια δικτατορία για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Ο Τρότσκι δεν έπαψε ποτέ να καταγγέλλει αυτήν την πολιτική και στο 6ο Συνέδριο της Διεθνούς το 1928, από την αναγκαστική εξορία του, άσκησε μια σαρωτική κριτική στην πολιτική της Διεθνούς :

"Το ζήτημα της φύσης και της πολιτικής της αστικής τάξης καθορίζεται από όλη την εσωτερική δομή των τάξεων στο έθνος που διεξάγει τον επαναστατικό αγώνα, από την ιστορική εποχή στην οποία διεξάγεται αυτός ο αγώνας, από το βαθμό της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής εξάρτησης που συνδέει την εγχώρια αστική τάξη με τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό στο σύνολό του ή με ένα μέρος του, και τέλος από το βαθμό της ταξικής δραστηριότητας του εγχώριου προλεταριάτου και από την κατάσταση των δεσμών του με το διεθνές επαναστατικό κίνημα. Μια δημοκρατική επανάσταση ή η εθνική απελευθέρωση μπορεί να επιτρέψει στην αστική τάξη να εμβαθύνει και να επεκτείνει τις δυνατότητες εκμετάλλευσής της. Η αυτόνομη παρέμβαση του προλεταριάτου στην επαναστατική αρένα απειλεί να αφαιρέσει όλες αυτές τις δυνατότητες. (Η Κομμουνιστική Διεθνής μετά τον Λένιν)

Ο Τρότσκι δεν παρέκλινε ποτέ από αυτή τη θέση. Μόλις τον Μάιο του 1940, στο Μανιφέστο συναγερμού της Τέταρτης Διεθνούς για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την προλεταριακή παγκόσμια επανάσταση, έγραφε :

"Η Τέταρτη Διεθνής δεν κάνει στεγανό διαχωρισμό ανάμεσα σε καθυστερημένες και προηγμένες χώρες, δημοκρατική και σοσιαλιστική επανάσταση. Τις συνδυάζει και τις υποτάσσει στον παγκόσμιο αγώνα των καταπιεσμένων ενάντια στους καταπιεστές. Όπως η μόνη αυθεντική επαναστατική δύναμη της εποχής μας είναι το διεθνές προλεταριάτο, έτσι και το μόνο γνήσιο πρόγραμμα για την εξάλειψη κάθε κοινωνικής και εθνικής καταπίεσης είναι αυτό της διαρκούς επανάστασης ».

Στη συνέχεια, η Ενιαία Γραμματεία της Τέταρτης Διεθνούς εγκατέλειψε αυτή την πολιτική, ακολουθώντας τα βήματα των εθνικιστικών κινημάτων στις φτωχές χώρες, από το ΚΚ Κίνας μέχρι τους Σαντινίστας της Νικαράγουας, το FNL του Βιετνάμ και το FLN της Αλγερίας, τα οποία παρουσιάστηκαν τότε ως "φορείς του σοσιαλισμού".

Η Χαμάς και ο εθνικός αγώνας των Παλαιστινίων

Όταν η RP επικρίνει το σύνθημά μας: "Ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους ελιγμούς του, ενάντια στον Νετανιάχου και τη Χαμάς, προλετάριοι της Γαλλίας, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ... ας ενωθούμε", η κριτική του στην πραγματικότητα στοχεύει μόνο την έκφραση "ενάντια στη Χαμάς". Η Χαμάς διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007. Αφού κέρδισε τις εκλογές του 2006 έναντι της Φατάχ, που είχε χάσει την αξιοπιστία από τους συμβιβασμούς της με το κράτος του Ισραήλ, κατατρόπωσε τη Φατάχ σε μια αιματηρή σύγκρουση. Η Χαμάς (Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης) εδραιώθηκε έτσι στο έδαφος του αστικού εθνικισμού, αλλά είναι μια θρησκευτική και αντιδραστική εκδοχή του. Πρώτα προσπάθησε να περιορίσει τις γυναίκες στα οικιακά καθήκοντα, να επιβάλει τη χρήση του χιτζάμπ και την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, πριν υποχωρήσει μπροστά στην αντίσταση. Και αν ένα κομμουνιστικό εργατικό κίνημα αναπτυχθεί στη Γάζα, θα έρθει αντιμέτωπο με μια καταστολή ανάλογη με εκείνη των ηγετών του Ιράν ή της Σαουδικής Αραβίας, δύο καθεστώτα-πρότυπα για αυτό το παλαιστινιακό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που είναι η Χαμάς.

Η περιγραφή της Χαμάς ως « της κύριας παλαιστινιακής αντιστασιακής οργάνωσης » αποτελεί καταχρηστική έκφραση, για να μην πούμε απάτη. Εδώ και δεκαεπτά χρόνια ασκεί τη δικτατορία της στους 2,2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας. Διαχειρίζεται έναν μικρό κρατικό μηχανισμό, με διοίκηση, φόρους, πολιτοφυλακή, φυλακές και έναν ολόκληρο κατασταλτικό μηχανισμό. Πριν από την 7η Οκτωβρίου, μπορεί να διατηρούσε κάποιο κύρος στα μάτια των κατοίκων της Γάζας, αλλά ίσως και όχι. Η Χαμάς δεν διοργανώνει εκλογές. Πολλοί επικριτές τη στοχοποιούν : τα στελέχη της, που υπερασπίζονται τα προνόμια της παλαιστινιακής αστικής τάξης, είναι συχνά διεφθαρμένα και σε καλύτερη κατάσταση από τους υπόλοιπους κατοίκους. Αρκετές αυθόρμητες κινητοποιήσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπως το κίνημα Θέλουμε να ζήσουμε το 2019, κατά τη διάρκεια του οποίου χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν κατά των φόρων και της φτώχειας, πριν να κατασταλούν βίαια από τη Χαμάς.

Στην αντιπαράθεσή του με το Ισραήλ, δεν επιδιώκει να δημιουργήσει ή να στηριχθεί σε ένα μαζικό κίνημα- προσπαθεί να καταπνίξει κάθε αυθόρμητη εξέγερση. Την άνοιξη του 2021, όταν οι νέοι στις κατεχόμενες συνοικίες της Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης και των προσφυγικών καταυλισμών ξεσηκώθηκαν, η Χαμάς προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να καθιερωθεί ως ο υποχρεωτικός συνομιλητής με τις ισραηλινές αρχές. Εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το Ισραήλ, θέλησε να δείξει ότι ήταν η μόνη μαχητική οργάνωση. Το κράτος του Ισραήλ απάντησε βομβαρδίζοντας τη Γάζα και αυτή η στρατιωτική αντιπαράθεση έβαλε τέλος στη νεανική εξέγερση.

Αν ορισμένες από τις παλαιστινιακές μάζες εμπιστεύονται τη Χαμάς, αυτή δεν τις εμπιστεύεται. Είναι, γράφει η RP, "στρατιωτικά, η κύρια οργάνωση της εθνικής αντίστασης". Αλλά η Χαμάς ενεργεί και λαμβάνει αποφάσεις πέρα από τον έλεγχο του παλαιστινιακού πληθυσμού και των φτωχότερων. Οι μέθοδοι της δεν έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέψουν στους εξεγερμένους να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, να οργανωθούν και να πολιτικοποιηθούν. Έχει δημιουργήσει μια πολιτοφυλακή που δεν ελέγχεται από τους εργαζόμενους, που διεξάγει την πολιτική της ανεξάρτητα από τα συμφέροντά τους και που στη συνέχεια τους διατάξει να την υποστηρίξουν απέναντι στην καταστολή. Η επίθεση στις 7 Οκτωβρίου εξαπολύθηκε από την ηγεσία της χωρίς κανέναν έλεγχο ή συζήτηση, επιβάλλοντας τις συνέπειές της στο λαό της Γάζας, ο οποίος πληρώνει έκτοτε το τίμημα των βομβαρδισμών και των σφαγών του ισραηλινού στρατού.

Οι ηγέτες της Χαμάς είχαν προφανώς προβλέψει την αιματηρή απάντηση του Ισραήλ. Δεν έρχεται κατ' ανάγκη σε αντίθεση με τη στρατηγική της, η οποία αποσκοπεί στην συσπείρωση των Παλαιστινίων (συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Δυτικής Όχθης) πίσω της, και η οποία διευρύνει περισσότερο το αιματηρό χάσμα που δημιούργησε το κράτος του Ισραήλ μεταξύ των δύο λαών. Όπως εξηγεί κυνικά ένας από τους ηγέτες της, ο Khalil al-Hayya: "Ο στόχος της Χαμάς δεν είναι να διοικήσει τη Γάζα ή να της φέρει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή οτιδήποτε άλλο" (New York Times, 8 Νοεμβρίου). Οι κάτοικοι της Γάζας είναι μια μάζα ελιγμών για τους ηγέτες της Χαμάς. Είναι οι προστατευόμενοι του Εμίρη του Κατάρ, ενός καθεστώτος του οποίου οι αξιωματούχοι ευημερούν από την άγρια εκμετάλλευση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, κυρίως μεταναστών.

Η Χαμάς σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τον καπιταλισμό και την κυριαρχία της αστικής τάξης, αλλά τους υπερασπίζεται. Εκμεταλλευόμενη την εξέγερση των νεαρών Παλαιστινίων σε στρατιωτική αντιπαράθεση προς όφελός της, συμβάλλει με τον τρόπο της στη διατήρηση της κοινωνικής τάξης και, βασικά, της ιμπεριαλιστικής τάξης. Αντιπροσωπεύει μια ακόμη παραλλαγή του αστικού εθνικισμού, σε μια ιδιαίτερα αντιδραστική θρησκευτική εκδοχή. Όπως ακριβώς η PLO (ΟΑΠ Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης) επιβάλλει το νόμο της στη Δυτική Όχθη, η Χαμάς στη Γάζα είναι ένας αστυνομικός που επιβάλλει το νόμο της στον πληθυσμό, ενώ προσπαθεί να πολεμήσει το νόμο του Ισραήλ, αλλά στο πλαίσιο της υπάρχουσας κοινωνικής τάξης.

Η RP μας επέκρινε επειδή ζητούσαμε την ενότητα των Παλαιστινίων και των Εβραίων εργαζομένων, μια φιλοδοξία που θα αγνοούσε την πραγματικότητα και δεν θα λάμβανε υπόψη το "καθεστώς απαρτχάιντ που χαρακτηρίζει το Ισραήλ" (30 Οκτωβρίου). Σε ένα άλλο άρθρο, ωστόσο, η RP υποστήριζε "την πιο βαθιά ενότητα... επίσης με τους εργάτες του Ισραήλ που είναι έτοιμοι να έρθουν σε ρήξη με τον σιωνισμό ". 8.

Το απαρτχάιντ όντως υπάρχει, ιδίως σε σχέση με τους κατοίκους της Γάζας και τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, αλλά το άρθρο της 30ής Οκτωβρίου φαίνεται να αγνοεί τα δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν στο Ισραήλ, οι οποίοι συχνά εργάζονται μαζί με τους Εβραίους Ισραηλινούς και δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από άλλες χώρες. Στην πραγματικότητα, η RP μας επικρίνει επειδή βασίζουμε την πολιτική μας στην εργατική τάξη. Η RP επικαλείται τους Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν και Τρότσκι... ξεχνώντας τον μπούσουλα ολόκληρου του αγώνα τους: "Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε! » Η RP μας επικρίνει ότι « [αντικαθιστούμε] διακριτικά τον παλαιστινιακό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα [με] έναν αγώνα των "εργαζομένων" ενάντια στις "άρχουσες τάξεις". Αλλά εμείς δεν το κάνουμε διακριτικά, το διεκδικούμε, ενώ με την RP ο αγώνας των εργαζομένων εξαφανίζεται.

Αντί για ταξική πολιτική, η οργάνωση αυτή επαναπαύεται στην "μεταμόρφωση" του αγώνα για εθνική αυτοδιάθεση σε εργατική επανάσταση", όρος που έχει μορφικά υιοθετηθεί από τον Λένιν και τον Τρότσκι, αλλά ο οποίος έχει συχνά χρησιμοποιηθεί από ρεύματα που αυτοαποκαλούνται τροτσκιστές για να δικαιολογήσουν την ευθυγράμμισή τους πίσω από μικροαστικές εθνικιστικές ηγεσίες. Δικαιολογούν έτσι το ότι δεν οικοδομούν ένα επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα σαν αυτό που το 1917 είχε επιτρέψει στην αστική δημοκρατική επανάσταση να "περάσει" σε σοσιαλιστική επανάσταση.

Αν οι επαναστάτες αναγνωρίζουν το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, αναγνωρίζουν επίσης το δικαίωμα των Ισραηλινών, οι οποίοι σήμερα αποτελούν ένα de facto έθνος που ζει στο έδαφος της Παλαιστίνης, να έχουν τη δική τους εθνική ύπαρξη. Από την άλλη πλευρά, αμφισβητούν το κράτος του Ισραήλ, όχι μόνο επειδή είναι ένα αστικό κράτος, αλλά επειδή ιδρύθηκε στη βάση της φιλοϊμπεριαλιστικής σιωνιστικής πολιτικής, αρνούμενο τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, εκδιώκοντάς τους από τη γη τους κατά εκατοντάδες χιλιάδες, στοιβάζοντάς τους σε στρατόπεδα και, ακόμη και σήμερα, συνθλίβοντάς τους με βόμβες.

Το σύνθημα "Καταστροφή του κράτους του Ισραήλ" δεν μπορεί να είναι δικό τους, διότι οι εθνικιστές που το προβάλλουν προφανώς δεν μιλούν για την καταστροφή του από το επαναστατικό προλεταριάτο, αλλά για την καταστροφή του προς όφελος ενός άλλου κράτους. Παρεμπιπτόντως, το θεωρούν ως άρνηση του δικαιώματος των σημερινών Ισραηλινών να συνεχίσουν να έχουν, με τη μία ή την άλλη μορφή, τη δική τους εθνική ύπαρξη.

Οι επαναστάτες αγωνίζονται πρώτα και κύρια για την κατάληψη της εξουσίας από τους εργαζομένους, ενσωματώνοντας τον αγώνα τους με τον αγώνα του παγκόσμιου προλεταριάτου για την ανατροπή του ιμπεριαλισμού. Απέναντι στον σημερινό κατακερματισμό που προκύπτει από την αποικιοκρατία και τα επακόλουθά της, υπερασπίζονται την ιδέα μιας σοσιαλιστικής ομοσπονδίας των λαών της Μέσης Ανατολής. Αυτή θα ένωνε τους λαούς που ζουν σήμερα στο Ισραήλ, στα γειτονικά κράτη της πρώην βρετανικής εντολής, τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα, τα διάφορα μέρη της Ιερουσαλήμ, καθώς και εκείνους της πρώην γαλλικής εντολής. Εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα οι επαναστάτες μαρξιστές αντιμετώπιζαν ήδη αυτό το πρόβλημα.

Ο πόλεμος του 1914-1918 έφερε αντιμέτωπες τεράστιες αυτοκρατορίες (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία) με δυνάμεις όπως η Γερμανία, οι οποίες ήθελαν να επανασχεδιάσουν τα σύνορά τους προς όφελός τους, όχι μόνο στο αποικιακό μοίρασμα της Αφρικής και της Ασίας, αλλά και στην Ευρώπη. "Για το ευρωπαϊκό προλεταριάτο", τόνισε ο Τρότσκι , "δεν είναι ζήτημα υπεράσπισης της εθνικιστικής "πατρίδας" που αποτελεί το κύριο φρένο στην οικονομική πρόοδο. Είναι ζήτημα δημιουργίας μιας πολύ μεγαλύτερης πατρίδας: των Δημοκρατιών των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, το πρώτο βήμα στο δρόμο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες του Κόσμου. Το προλεταριάτο δεν μπορεί παρά να αντιπαρατάξει στον αδιέξοδο ιμπεριαλισμό του καπιταλισμού μια σοσιαλιστική οργάνωση. Για να λύσει τα άλυτα προβλήματα που θέτει ο καπιταλισμός, το προλεταριάτο πρέπει να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους του: τη μεγάλη κοινωνική αλλαγή " - 9.

Σήμερα, ένα επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα που υπάρχει ανάμεσα στους Παλαιστίνιους θα πρέπει φυσικά να λάβει υπόψη του το ισχυρό εθνικό συναίσθημα των λαϊκών τάξεων, αλλά ενσωματώνοντας αυτό το αίσθημα καταπίεσης και εξέγερσης εναντίον της εθνικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης στην ταξική πάλη για τον επαναστατικό μετασχηματισμό ολόκληρης της περιοχής. Στην Παλαιστίνη, όπως και αλλού, η εργατική τάξη και οι φτωχές μάζες έχουν τα δικά τους συμφέροντα που δεν μπορούν να περιορίζονται στην επιδίωξη μιας εθνικής ύπαρξης.

Οι διαδοχικοί πόλεμοι που διεξάγει το Ισραήλ έχουν διασκορπίσει τους Παλαιστίνιους σε όλη την περιοχή, από τον Λίβανο μέχρι την Ιορδανία και τη Συρία. Στο παρελθόν, η κατάσταση αυτή τους προσέφερε ένα ιδιαίτερο ακροατήριο στους ταξικούς τους αδελφούς στις διάφορες χώρες, ενώ ταυτόχρονα έκανε τα διάφορα αραβικά καθεστώτα θανάσιμους εχθρούς τους, όπως φάνηκε από τη σφαγή του Μαύρου Σεπτέμβρη του 1970, όταν το Βασίλειο της Ιορδανίας κατέσφαξε χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες στο έδαφός του.

Ακόμη και σήμερα, διαδηλώσεις υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού κινητοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Αλγερία, την Τυνησία, την Υεμένη και το Ιράκ. Η Σαουδική Αραβία, η οποία μόλις χθες διαπραγματευόταν με το Ισραήλ την επίσημη αναγνώρισή του, αναγκάστηκε να υποχωρήσει, έστω και προσωρινά, φοβούμενη ότι η οργή που στρέφεται τώρα κατά του ιμπεριαλισμού θα στραφεί εναντίον του καθεστώτος των αστικοποιημένων φεουδαρχών της.

Βασικά, η Χαμάς φιλοδοξεί να διοικήσει ένα κράτος που θα μπορεί να διαδραματίσει πλήρη ρόλο στον συντονισμό των κρατών της Μέσης Ανατολής και δεν θα είναι απλώς ένα κολοβό κράτος υπό πολιορκία, όπως είναι σήμερα η Γάζα. Φιλοδοξεί στην πραγματικότητα να είναι ένας άξιος εκπρόσωπος της παλαιστινιακής αστικής τάξης που να εξασφαλίζει την κυριαρχία της πάνω στις παλαιστινιακές μάζες. Οι κομμουνιστές επαναστάτες, αντίθετα, φιλοδοξούν οι παλαιστινιακές εργατικές τάξεις, Άραβες, Εβραίοι κ.λπ. να αποσπάσουν την εξουσία από την αστική τάξη και να ασκήσουν την ταξική τους κυριαρχία. Εκεί που η ΟΑΠ και η Χαμάς επιμένουν στην ενότητα του παλαιστινιακού λαού - πίσω από τη σημαία τους, την οποία σέβονται η ΡΠ και το NPA - οι επαναστάτες επιμένουν στις ταξικές αντιθέσεις, σε αυτό που φέρνει τους φτωχούς Παλαιστίνιους αντιμέτωπους με τους πλουσιότερους ανάμεσά τους και σε αυτό που μπορεί να τους ενώσει με τους προλετάριους και τις φτωχές μάζες ολόκληρης της περιοχής.

Η Χαμάς επιδιώκει στην πραγματικότητα έναν συμβιβασμό με τον ιμπεριαλισμό και την αναγνώρισή του, παρόλο που μιλάει για την καταστροφή της "σιωνιστικής οντότητας" του Ισραήλ. Υπερασπίζεται τα συμφέροντα της αστικής τάξης και η πολιτική της είναι στους αντίποδες των συμφερόντων των καταπιεσμένων Παλαιστινίων, την εξέγερση των οποίων φοβάται. Οι επαναστάτες πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η υποστήριξη της Χαμάς από οπορτουνισμό, η εξίσωση της με τη "νόμιμη αντίσταση" ενός ολόκληρου λαού, η αναγνώριση του αισθήματος της εθνικής καταπίεσης των Παλαιστινίων ως υποστήριξη της εθνικιστικής πολιτικής μιας αντιδραστικής θρησκευτικής οργάνωσης όπως η Χαμάς, ισοδυναμεί με παραίτηση από κάθε ταξική πολιτική.

18 Νοεμβρίου 2023

1. Οι αναγνώστες μας αναμφίβολα γνωρίζουν ότι εδώ και ένα χρόνο υπάρχουν δύο NPA: αυτό του Philippe Poutou και του Olivier Besancenot, το οποίο εκδίδει το L'Anticapitaliste, την πολιτική του οποίου συζητάμε σε αυτό το άρθρο, και αυτό που εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό Révolutionnaires, το οποίο δεν εξετάζεται εδώ.

2 https://nouveaupartianticapitaliste.org/communique/offensive-de-gaza--nous sommes tous et toutes palestiniennes

3 https://nouveaupartianticapitaliste.org/communique/offensive-de-gaza-les...

4 https://blogs.mediapart.fr/les-invites-de-mediapart/blog/021023/contre-l...

5 https://www.revolutionpermanente.fr/Soutenir-la-resistance-palestinienne...

6 https://www.revolutionpermanente.fr/Lutte-ouvriere-le-NPA-C-et-la-lutte-...

7 Voir par exemple, Lénine, Thèses sur la question nationale, 1913.

8 Philippe Alcoy, « Soutenir la résistance palestinienne est-ce soutenir la stratégie et les méthodes du Hamas ? », Révolution permanente, 11 octobre 2023.

9 Léon Trotsky, La guerre et l'Internationale, 31 octobre 1914.