VİRÜSTEN SONRAKİ DÜNYA: DAHA ÖNCEDEN OLDUĞU GİBİ... KAPİTALİST FİNANS SEKTÖRÜNE TESLİM EDİLECEK

Εκτύπωση
22 Mayıs 2020

Kendilerini iyi insanlar diye adlandıran kişiler, virüs sonrası dünyanın nasıl olacağı sorusunu sorup koronavirüs sonrası döneminin eskisi gibi olmamamasını, yani toplumsal eşitsiziklerin uçurumların, savaş tehditlerinin ve çevre krizlerinin son bulmasını arzu ediyorlar. Ama mevcut görülebilinen işaretlerin hepsi kapitalizmin bundan sonra daha iyi ve daha sağ duyulu olacağı konusunda hiçbir belirti göstermiyor.

ABD'de son 7 hafta içerisinde 36 milyon kişi işsiz kaldı ve gıda yardımına muhtaç olan insan sayısında bir patlama oldu. Diğer yandan ise finans çevreleri mart ayı ortasındaki çöküşten sonra borsanın yüzde 30'luk bir tırmanışından dolayı çok memnun oldular. Bu çevreler, ABD'de, Borsada işlem gören en büyük 500 şirketi temsil eden S & P'nin nisan ayında geçen yıla göre eriştiği zirveyi de geçtiği için memnuniyetilerini ifade ettiler, ama hemen ertesi hafta, yeniden bir iniş yaşanınca da yeni bir çöküş endişesine kapıldılar. ABD Federal Devleti Merkez Bankası FED'in garantisi olan 3 trilyon doları özel sektör şirketlerine yardım olarak vermeye karar verdi ve bunun sonucu olarak da finans çevrelirindeki çakallar manevrallarını başlattı. Bu, borsanın inişe ve yükselişe geçirme spekülasyon manevraları hiç de durmadı : bu özellikle GAFAM yani Google, Apple, Facebook, Amazon ve Microsoft gibi teknoloji devleri için geçerlidir.

Pandemi yani küresel virüs salgını nedeniyle Borsalar iniş çıkışlar yaşamaya başladı, ama kapitalizmin bir özelliği sürekli ayni yolda devam ediyor : bir tarafta devasa servetler birikiyor, diğer tarafta ise yoksulluk çığ gibi büyüyor. Ekonominin felç olduğu haftalar boyunca milyonlarca emekçi yoksulluğa sürüklendi ve Kovid-19 nedeniyle ABD'de halk kitleleri arasında kitlesel ölümler yaşandı. Ama diğer yandan ise aynı süre içerisinde milyarderlerin servetleri 260 milyar avro, yani yüzde 10'luk bir büyüme gördü. Mart ayı ortasından bu yana ABD'li 600 milyarderin servetlerinin 2 trilyon 984 milyar avroya tırmandığı tahmin ediliyor. Örneğin bir fikir vermek için Fransa'nın GSYH'nın 2019 yılında 2 trilyon 400 milyar avro olduğunu hatırlatabiliriz.

Servetleri zirve yapanlar arasında özellikle Gafam'lar yer alıyor. Örneğin Amazon'un genel müdürü Jeff Bezos'un serveti 1 Ocak 2020'den bu yana 23 milyar avroluk bir büyüme gördü ve Amazon'un yüzde 4'üne sahip olan eski eşinin serveti ise yaklaşık 7 milyar avro arttı. Microsoft'un eski Genel Müdürü ve hissedarı olan Steve Ballmar'ın serveti ise 2 milyar avroluk bir tırmanış gösterdi.

Bu pandemi krizi kapitalist ekonomiyi biraz daha uçuruma sürüklüyor, ama şimdi bataklıklara sürülenler emekçiler ve yoksul kitlelerdir. Borsadaki iniş ve çıkışlar, büyük servetlerin servetlerine servet katıyor, ama onlar da önceden olduğu gibi şimdi de bir yanardağın üzerinde dans ediyorlar.

22.05.2020 LO